Komposiitit - Matricomp Oy

Hiilikuiturakenteet ovat nopeimmin kasvava teollinen materiaali

Hiilikuiturakenne on painoltaan tyypillisesti vain viidesosa vastaavan lujuisesta teräs- ja puolet alumiinirakenteen massasta. Tämän lisäksi materiaalin ominaisuuksien suunnattavuutta ja erilaisia kennorakenteita hyödyntämällä päästään vieläkin kevyempiin rakenteisiin. Hiilikuiturakenteen tärkeä etu on sen korkea lujuus ja jäykkyys suhteessa sen massaan.

Ylivoimainen jäykkyys-massa-suhde mahdollistaa rakenteelle korkeat ominaistaajuudet, joka sallii tuotteelle aiempaa suurempia kiihtyvyyksiä ja nopeuksia. Lämpölaajeneminen on erittäin pientä ja se on mahdollista jopa suunnitella haluttuun suuntaan kokonaan pois.

Lentokone- ja puolustusvälineteollisuus ovat materiaalisovellusten edelläkävijöitä jo parin vuosikymmenen ajalta.

Komposiittimateriaalit ovat tulossa nopeasti perinteiseen teollisuuteen ja arkipäivän tuotteisiin. Matricomp on mukana tässä vallankumouksessa ja kädenjälkemme näkyykin useissa teollisissa tuotteissa ympäri maailman.

Hiilikuitukomposiitit ovat erittäin suosittuja avaruus- ja ilmailualalla, urheiluvälineissä, urheiluautoissa, kilpaveneissä, ja monessa muussa missä tarvitaan keveyttä ja lujuutta.

Hiilikuitukomposiitin lujuuslaskenta

Komposiittien ominaisuudet ovat suuresti riippuvaisia kuitujen suunnasta ja siten haastavampia laskea kuin metallit ja muovit.

Lujuuslaskennan avulla optimoidaan kappaleen materiaalit, rakenne ja muoto. Suurimman hyödyn lujuuslaskennasta saa, kun se tehdään jo suunnitteluvaiheessa.

Matricompin komposiittiosaaminen on poikkeuksellisen laaja-alaista: Lujuuslaskennan lisäksi kattava materiaalien ja valmistusmenetelmien tuntemuksemme mahdollistavat komposiittituotteiden kehityksen erittäin tehokkaasti.

Matricomp tekee mm. seuraavia tarkasteluja komposiiteille:

  • Termomekaaniset tarkastelut
  • Ominaistaajuudet
  • Värähtelyt ja törmäykset
  • Nurjahdus, lommahdus ja kiepahdus -tarkastelut
  • Lineaarinen staattinen tarkastelu
  • Epälineaarinen staattinen tarkastelu.

Teollinen tuotanto

Komposiittimateriaalien teolliseen tuotantoon löytyy useita erilaisia valmistusmenetelmiä. Tuotteelle parhaiten soveltuvan menetelmän valinta perustuu sen teknisiin vaatimuksiin ja arvioituihin sarjakokoihin.

Matricomp tuntee erilaiset valmistustekniikat ja auttaa valitsemaan oikean vaihtoehdon jo suunnittelun alkumetreillä. Näin mahdollistetaan tehokas siirtyminen tuotantoon, mikä on komposiittituotteilla haastavampaa kuin tavanomaisilla metalli- ja muovituotteilla.

Matricomp Oy • Multiantie 1, 42700 Keuruu FINLAND • Pajatie 69, 48600 Kotka FINLAND • +358 (0)44 2036 196 • info@matricomp.fi

© Matricomp 2018. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®